Кмет на Плевен обсъжда планове за нов фотоволтаичен парк.

Плевен днес


Кметът на община Плевен, д-р Валентин Христов, съобщи за журналисти че е получено заявление за изграждането на фотоволтаичен парк в землището на село Къшин и че той е насочил тази информация към общинското предприятие за управление на земи и гори. От там трябва да отправят запитвания към Министерство на земеделието, РИОСВ и кмета на село Къшин, за да се получат необходимите становища от институциите.

Този анонс идва след представянето на петиция в платформата peticiq.com, споделена и в социалните мрежи, която се обявява против изграждането на соларен парк и пледира за създаването на защитена местност „Арвалийка“ в същата област. Петицията иска да се включат конкретни имоти в землището на село Къшин, които са определени за фотоволтаичен парк, и други, които граничат със защитена територия от европейската мрежа NATURA 2000.

Д-р Христов показва откритост и заявява, че решението ще се вземе в съответствие с желанието на гражданите и професионалното становище на институциите. Той уверява, че процесът е прозрачен и няма опасност от „прикриване“, тъй като всичка информация е официално вписана в документацията на общината. Според него, решението дали местността да бъде част от NATURA 2000 зависи от компетентното министерство.

Източник на информацията: PlevenZaPleven