Община Челопеч с най-висока средна заплата в България за 2022.

Плевен днес


В България, най-висока средна брутна месечна заплата сред наетите лица за 2022 година е отчетена в община Челопеч, където достига 3 398 лева. На второ място е община Козлодуй със средна заплата 2 949 лева, а трето място заема община Кнежа със средна месечна заплата 2 813 лева, което представлява изненада за много анализатори.

Сред останалите общини от топ 10 по ниво на заплати са Столична община със средна месечна заплата 2 475 лева, Раднево с 2 450 лева, Пирдоп с 2 440 лева и Гълъбово с 2 260 лева. Класацията се допълва от Девня със средна заплата 2 156 лева, Панагюрище с 2 050 лева и Божурище с 1 925 лева.

Забележителен е фактът, че в топ 10 преобладават общините от района на Средногорието и тези, които развиват интензивна добивна и преработваща промишленост, както и общините с присъствие на големи енергийни компании в страната. От селскостопанската перспектива, бележит е примерът на община Кнежа, която разчита на зърнопроизводство и наличието на водещ производител на слънчогледово олио, показал повишени финансови резултати през годината.

По отношение на широката периферия на три главни икономически центъра, и тук се вижда силен растеж на заплатите, като в топ 25 заплати попадат общините около София като Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград, а също така общините в близост до Варна и Пловдив като Девня и Белослав, Марица и Куклен.

Тези данни са предоставени от Институт за пазарна икономика.

Източник на информацията: PlevenZaPleven