Организация „Данаил Попов“ изпрати конкурсант за национално състезание „Наследник“

Плевен днес


На проведена церемония във Военен клуб – Плевен, бяха обявени финалистите на областно ниво в ученическия национален конкурс „Наследник съм на…“, организиран от Министерството на отбраната и Министерството на образованието съвместно с РУО-Плевен и Военно окръжие – Плевен. Конкурсът е посветен на 110-годишнината от Балканските войни.

От общежитие „Данаил Попов“ и ПГ с изучаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен, един ученик ще представлява областта на националното състезание. Свилен Стойчев, възпитател в общежитието, сподели, че множество ученици са участвали с разкази, но през годините се е изгубила информация за участниците в Балканските войни. Илия Илиев от Клуб „Млади възрожденци“, който е на второ място от областта, разказва в своя творба за своя прапрадядо, ангажиран като тръбач във военните действия, чиято тръба се е превърнала в реликва за семейството.

Националното награждаване на конкурса ще се произведе на 26 март, денят в памет на загиналите в битките при Одрин. В конкурса участват 133 разказа и есета от страната, като тези от Плевен съставляват значителна част от тях. На сайта на Министерството на отбраната ще бъдат обявени резултатите, а най-добрите работи ще бъдат публикувани в специален сборник, финансиран от министерството.

Източник на информацията: PlevenZaPleven