Отбелязваме Световния ден на скаутите на 22 февруари годишно.

Плевен днес


22 февруари е обявен за Световен ден на скаутите в чест на основателите на скаутското движение и за да отбележи техния принос към възпитанието на младите хора. Скаутското движение беше започнато от сър Робърт Бейдън Пауел в Англия през 1907 г., когато той събра група младежи и ги води на първия скаутски лагер на остров Браунси. Това събитие е катализатор за разпространението на скаутското движение по целия свят, като днес броят на скаутите в международен мащаб надхвърля 28 милиона.

Скаутите са били свидетели и участници в различни исторически събития и постижения. Например, най-младият човек, изкачил най-високите върхове на всеки континент, е скаут, а единственият полет около света без прекъсване също е извършен от скаут. От осемнайсетимата астронавти, които са ходили по луната, единадесет са били скаути. Книгата „Скаутство за момчета“, писана от Бейдън Пауел, се нарежда сред четирите най-продавани книги на всички времена, след Библията, Корана и „Малката червена книга“ на Мао Дзедун.

Въпреки че скаутски организации съществуват почти навсякъде по света, има изключения като Китай, Северна Корея, Куба, Лаос, Мианмар и Андора. В България, Организацията на българските скаути е част от Световната организация на скаутското движение (WOSM), която обединява над 40 милиона членове по света.

Източник на информацията: PlevenZaPleven