Отново разцъфтя огромната магнолия в центъра на Плевен [ПД]

Акценти

Отново разцъфтя прекрасната магнолия, която се намира пред сградата на Областна администрация в центъра на Плевен. Екзотичното дърво и тази година зарадва с бялото си ухание жителите и гостите на града. Огромните цветове започват да се разпукват поетапно и да променят по неповторим начин визията на растението. Атрактивното дърво е любимо място за снимки на всички любители на цветята.

Магнолията е на над 50 години и вече е висока над 10 метра. Донесена е Плевен от разсадник на река Лоара през 1975 г. Смята се, че магнолията е наследник на много древен вид растения, които са на Земята от 20 млн години.
Магнолията е символ на дълголетието. Дръвчетата цъфтят в изключително красиво розово, бяло, пурпурно, жълто.

Наричат я още „цветето от Изтока“. Растението произлиза от земите на днешна Източна и Югоизточна Азия, макар че има и видове в Южна Америка. Името си получава през 18 век, когато ботаникът Чарлз Плъмър го нарича на популярния си френски колега Пиер Магнол. И двете форми на магнолията – дървовидна и храстовидна, будят възхищение с безупречно прелестни и ароматни цветове.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com