От първи февруари деца на възраст до 14 години ще могат да използват градския транспорт безплатно, след като бяха направени промени в ценовата политика на компанията за тролейбусни превози.

Общини Общински съвет Плевен


Новите регулации за цените на абонаментните карти в градския транспорт ще започнат да действат от началото на февруари, според утвърждение от Министерски съвет в края на предходната година. Деца до 14 години от Плевен ще могат да пътуват безплатно използвайки градски автобуси и тролейбуси с карти, издавани от „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. Общински съвет – Плевен одобри промените в тарифата на превоз на пътници, което означава следното:

– Възрастта за безплатно пътуване е увеличена от 7 на 14 години.
– Запазва се безплатното пътуване за деца до 7 години и 50% намаление за тези между 7 и 14 години в междуселищния транспорт. Предишният възрастов диапазон за намаление беше от 7 до 10 години.
– Намалението за пенсионери и учащи за градски и междуселищен транспорт се повишава до 50% от редовната цена, финансирано от държавния бюджет.
– Въвеждат се намаления за лица с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%, като минималното намаление е 25%.

Някои конкретни ценови изменения включват:

– Тримесечна абонаментна карта за един лицев вътрешноградски линии за лица над пенсионна възраст до 65 години е намалена от 84 на 77 лева.
– Абонаментна карта по автобусна линия Плевен – Гривица за учащи и пенсионери е намалена от 50 на 35 лева.
– Нов билет за деца между 7 и 14 години за пътуване между Плевен и Гривица на цена от 1 лев.
– Нова карта за лица с увреждания и намалена работоспособност над 70,99% на стойност 50 лева.

Тези изменения ще влязат в сила от началото на февруари тази година.