ПГОТ „Христо Бояджиев“ спечели първи приз в конкурс за мартеници.

Плевен днес


Три ученички от специалност „Производство на облекло от текстил“ на ПГОТ в Плевен и техният учител по практическо обучение заеха първото място на Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ 2024 година в Перник. В категорията за участници над 14 години, те спечелиха с изработката на обемна кукла на Баба Марта.

Конкурсът „Пижо и Пенда“ е организиран от НЧ „П.К. Яворов“ и Сдружение „Дай, бабо, огънче“. Училището изразява големия си успех и гордост от спечелването на състезанието, особено заради конкуренцията от 196 организации и 115 индивидуални участника.

Създаването на куклата занело повече от месец, като учениците и техният учител преминали през процеса на проектиране, избор на материали, техники и окончателно сглобяване на куклата. Освен това, работейки по проекта, те се потопили в изучаване на българския фолклор и свързаните с него обичаи и символика, което допринесло към успешното им представяне.

Спечелената награда е оценена като заслужено признание за труда на студентите и за ползите от екипната работа и акцентирането на компетентността в образователния процес. Подчертава се като доказателство за значението на гражданското образование и патриотично възпитание.

Управлението и колегите на ПГОТ „Христо Бояджиев“ в Плевен благодарят на участниците за популяризирането на училището и на града чрез тяхното участие в конкурса и изразяват желание да продължат да предават на младите поколения традициите и обичаите, определящи българската идентичност.

Източник на информацията: PlevenZaPleven