Перспективно дуално образование предлага единствена в Плевенски регион ПГ по механоелектротехника [ПД]

Акценти

Перспективно дуално образование предлага Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен за новата учебна 2018/2019 година, информира за Plevendnes.com инж. Цветелина Стойкова, директор на училището. Има прием по специалността „Машини и системи с ЦПУ” с разширено изучаване на английски език в дуална форма на обучение. В бизнеса има дефицит на кадри по специалността, затова тя е включена в Регистъра на защитените професии в Република България. Традиция е гимназията да приема ученици и по специалността „Компютърна техника и технологии” с разширено изучаване на английски език.
В училището децата придобиват научни познания, а практиката е в реална работна среда във фирми партньори. По думите на директорката сътрудничеството между професионалното образование и бизнеса е приоритет за учебното заведение.
Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, финансиран от Конфедерация Швейцария по българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО – абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“.
Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 % е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария, както и за ниската младежка безработица.
Изпълнението на проекта започна през 2015 година. През 2016 година единствена в Северна България се включи и Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен с паралелка по специалност „Електрообзавеждане на производството”, а партньори по ДОМИНО станаха няколко фирми. През учебната 2017/2018 година 1 134 ученици в 36 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се обучаваха по дуалната система в рамките на ДОМИНО, партнират им над 170 фирми, като ПГМЕТ увеличи своето присъствие в проекта с още две паралелки – „Машини и системи с ЦПУ” и „Електрообзавеждане на производството”. Гимназията затвърди своята позиция на единствена в област Плевен, която предлага обучение в реална работна среда. Към фирмите, партньори по проект ДОМИНО, се присъединиха и нови.
До 2019 година, когато проектът приключва, ще бъдат обхванати 1 200 ученици, 15 професионални училища, както и най-малко десет професии. В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование.
Всички интересуващи се от новини по проекта могат да се информират от официалната му страница във Фейсбук (Проект ДОМИНО – дуално образование по швейцарски модел).

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com