Плевенската художничка Даниела Пенова открива първа самостоятелна изложба в Пловдив [ПД]

България днес

Плевенската млада художничка Даниела Пенова ще открие първата си самостоятелна изложба „Вибрациите на тихото“ в Пловдив. Платната са около 45 – малък формат, и са изпълнени с масло. „Идеята за експозицията се зароди преди няколко месеца. Наех си ателие и това ме провокира да рисувам много, а вдъхновение не ми липсва, откакто живея близо до морето – в Бургас“, сподели за Plevendnes.com тя.
Даниела Пенова завършва „Моден дизайн“ в Националната художествена академия в София през 2007 г. при преподавателите Мариела Гемишева и Греди Асса. Обича да изследва тишината – затваря очи и си представя, че лети или се носи по водата. „Мисля, че се получава нещо като медитация“, споделя тя. В творбите си изобразява морето, синевата на небето и свободата. Избира за експозицията си джаз бар в Града на тепетата, където има подходяща атмосфера.
В събитието ще се включи и пианистът Димитър Горчаков, който ще доближи слушателите до жанрове и характерни похвати от различни епохи, вплетени в негови авторски пиеси и аранжименти. Картините ще са в красива симбиоза с мелодиите, убедена е младата художничка, която кани музикантът да се включи в събитието.
За създаването на пиесите си пианистът споделя, че е почерпил опит от различни стилове и звукови състояния. А силата на творческия момент с изразните средства на музиката могат да създадат контрастна палитра от тишина и звук, в които всеки ще може да припознае част от себе си, убедени са двамата млади творци.
Публиката може да се срещне с творчеството на Даниела Пенова и Димитър Горчаков на 10 юли от 19 часа в бар „Контрабас“ в град Пловдив.

“Море и убежище без острови.Риби и лодки се носят из въздуха.Облак и вятър в ръцете ми.Някаква чайка излита.Синьото е тишина, тишина е синьото –вълшепна си като мантра.Междувременно чувам перо как се отделя от птицаи намира приют в косата ми.Затварям очи и всичко виждам.Улавям вибрациите на тихотои го запечатвам в картина.“
Даниела Пенова

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com