Плевенска кампания информира възрастни за разпознаване телефонни измами.

Общество


В Плевен стартира кампания, под ръководството на екипа на специализираната социална услуга „Асистентска подкрепа“, която цели да защити възрастните хора от телефонни измами. Това обявиха от местната общинска администрация.

Инициативата носи името „С мисъл за вас“. Социалните асистенти внимателно инструктират възрастните, използващи тази услуга, как да разграничат обичайните телефонни обаждания от тези с користна цел и какво да предприемат ако станат обект на опит за измами. Подопечните, които в повечето случаи живеят самотно и имат затруднения при движение, разполагат с контактни телефонни номера за сигнализиране и помощ.

Примерно 150 души от община Плевен се възползват от услугата „Асистентска подкрепа“, а за тяхното благополучие се грижат 52 социални асистенти.

Скорошен инцидент с телефонна измами в Плевен се случи през изминалия месец. Една 78-годишна жена беше подведена с вярването, че участва в операция за улавяне на измамници. След като получила обаждане, тя изхвърлила 1500 лева от терасата на апартамента си на площад „Македония“ на непознат, който стоял под дома ѝ. След като взел парите, мъжът избягал и се изгубил без следа.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.