Сухопътни войски организираха шампионат по стрелба в Плевен.

Общество


Общо 14 отбора от различни формирования на Сухопътни войски участваха в Шампионат по стрелба по спортна мишена с деветмилиметров пистолет „Макаров“. Състезанието бе проведено на учебен център „Николаево“ наблизо до Плевен и включваше две дисциплини – прецизна стрелба и бърза стрелба, като бяха изстреляни по пет пробни и 15 зачотни патрона.

Отборите бяха съставени от мъже и жени, като общият брой на военнослужещите участници в турнира достигна 120 души, според съобщение на подполковник Петьо Костов от командването на Сухопътни войски, който бе главен съдия на шампионата. Това състезание е част от подготовката и провеждането на военни шампионати в Сухопътните войски през 2024 година.

На индивидуално ниво при мъжете първо място зае старшина Иван Шумански от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово с общ резултат от 244 точки. „Не се считам за много добър стрелец. Надали има по-лоши стрелци от мен, просто съм имал късмета да съм се събрал в правилния момент и да постигна резултата. Подготовката ми беше продължителна и старателна, което ми помогна да се представя по-добре“, сподели той.

За втора поредна година лидер сред жените с 214 точки е Диана Атанасова, която работи като цивилен служител във Втора тунджанска механизирана бригада. Тя разкри своята „рецепта“ за успеха: „плавно натискане на спусъка, спокойно дишане и голямо желание“.

Комплексен шампион на турнира стана отборът на 61-ва Стрямска механизирана бригада от Карлово с общо 1203 точки. На второ място се наредиха военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене със 1148 точки, а бронзовите медалисти са от Втора тунджанска механизирана бригада с 978 точки.

В заключителния ден на шампионата възможност да покажат своите стрелкови умения имаха и журналистите, присъстващи на събитието, за да го отразят.

Информацията за събитието е предоставена от Елина Кюркчиева, БТА.