Плевенски сгради се кандидатираха за втория етап на саниране, крайният срок за документи удължен до 28 март

Последни новини


До момента в Плевен само две сгради са заявили желание да участват във втория етап на програмата за безвъзмездно саниране. Това са жилищна сграда в ж.к. „Сторгозия“ и една в района на бул. „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“. Срокът за кандидатстване в програмата е удължен до 28 март 2024 г., 17:00 часа, а информация и документи могат да бъдат намерени на уебсайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Собствениците трябва да предоставят 20% съфинансиране, за да отговорят на изискванията на програмата.

Целта е одобрените сгради да постигнат намаление на потреблението на първична енергия с минимум 30% и клас „В“ за енергийна ефективност, което ще бъде потвърдено с оценка от енергиен одитор. Неизпълнението на поставените цели води до връщане на получените средства.

Общо 282,47 милиона лева от Националния план за възстановяване и устойчивост са определени за втория етап на програмата, с добавени над 70 милиона лева съфинансиране, което довежда до общ бюджет от 353 милиона лева. Собствениците могат да набавят необходимите средства чрез събствени средства или различни финансови инструменти, предлагани на пазара.

Програмата е отворена за всички общини в страната и средствата са разпределени между шестте района за планиране, с лимит на помощта до 47,078 милиона лева за всеки район, без гарантиран бюджет.

Плевен вече има одобрени 18 сгради за саниране по първия етап на програмата, с общ бюджет на проектите от около 27,85 милиона лева. В резервен списък са останали предложения за саниране на още 40 сгради на обща стойност над 53 милиона лева.