Плевенски сгради подадоха документи за етап две на саниране

Плевен днес


В Плевен само две сгради са подали заявления за участие във втория етап на държавната програма за безвъзмездно саниране. Става дума за многофамилна жилищна сграда в жк „Сторгозия“ и още една близо до бул. „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“. Срокът за кандидатстване е продължен до 28 март 2024 г., до 17:00 ч. Информация и указания за процеса могат да бъдат намерени на уебсайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Условията за кандидатстване остават непроменени, но се изисква решение от събранието на етажната собственост, потвърждаващо съгласието съсобствениците да осигурят 20% съфинансиране за мерките за енергийна ефективност. Процедурата предвижда блоковете да постигнат намаление на потреблението на първична енергия с минимум 30% и клас „В“ на енергопотребление, след извършване на строителни дейности и оценка от сертифициран енергиен одитор. Неизпълнение на тези условия може да доведе до възстановяване на получените средства.

Финансовата подкрепа за Етап II се осигурява от Националния план за възстановяване и устойчивост и предвижда използването на 282 470 400 лв., като общата стойност на разходите може да достигне до 353 млн. лв., като се включи съфинансирането. Енергийно обновяване ще покрива до 80% от инвестициите за изпълнение на одобрените дейности, останалите 20% трябва да бъдат осигурени от кандидатите.

Средствата се разпределят между шестте райони за планиране в страната, като за всеки е лимитирана помощта до 47 078 400 лв., като това не е гарантиран бюджет.

Плевен е получил одобрение за саниране на 18 сгради със средства от първия етап на програмата, финансирана от ЕС, на стойност 27 846 968,53 лв. Допълнително 40 сгради остават в резервния списък с проекти на стойност над 53 млн. лв.

Източник на информацията: PlevenZaPleven