Плевенски съд осъди пиратство на „Моя страна, моя България“.

Общество


Окръжният съд в Плевен обяви своето решение по казуса относно попфолк аранжиментa на песента „Моя страна, моя България“. Информацията беше съобщена от пресцентъра на институцията.

Делото беше заведено от Емил Димитров – син на основание Закона за авторското право и сродните права. По решение на съда е прието за доказано, че ответникът е престъпил авторските права на Емил Димитров – син, като се изразява в неоторизирано използване, чрез създадената адаптация на песента „Моя страна, моя България“, представена и широко разпространена чрез видеозапис под името „Моя страна, моя Германия“. Лицето е присъдено да прекрати незаконното изпълнение и разпространение на аранжимента, както и да изплати на Емил Димитров – син сумата от 4000 лева като компенсация за причинените неимуществени ущърби и 1000 лева за имуществени вреди.

Съдията е наредил също така публикуване на резултата от решението за сметка на осъденото лице във вестниците „Труд“ и „24 часа“ и да бъде обявено в ефира на Нова телевизия.

Решението все още не е в сила и може да бъде оспорвано пред Великотърновския апелативен съд в рок от две седмици след връчването му на страните, добавиха от плевенския съд.

Инцидентът получи популярност през август миналата година, когато бе представена адаптацията изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа. По въпроса се проведоха две съдебни заседания. Пред журналисти преди второто заседание през март, Галовски заяви, че първоначалната му идея за адаптацията на песента е била „с добри намерения“ и свързана с живота на българските емигранти, като посочи, че той не е лесен.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.