Община Плевен отваря архивни помещения за преглед на изборни книжа от местни избори

Последни новини


Община Плевен предприема стъпки за разплитане на въпроси, свързани с местните избори на 29 октомври 2023 г. Във връзка с определение на Административен съд – Плевен, кметът на муниципалитета издаде заповед за отваряне на архивно помещение и позволи преглед на изборните книжа.

С оглед на заповедта, в Актовата зала на общината ще бъде осигурено пространство за инспекция и преброяване на изборните материали от вещи лица, определени от съда. Създадена е комисия от четирима длъжностни лица на общината, водена от председателя Валери Начев, със задача да организира отварянето на помещението и предоставянето на изборните книжа на съответните експерти.

Сред инструкциите, включени в заповедта, са извличането на запечатани чували с бюлетини и други материали от секционните избирателни комисии, транспортирането им до Актовата зала, осигуряване на копирна техника за вещите лица и последващото възстановяване на сигурността на чувалите.

Предвиден е също така строг пропускателен режим за достъп на лицата от адм. дело № 260/2024 г. и охрана на помещението по време на работа на експертите. В случай, че работата не приключи до края на работния ден, е предвидено повторно запечатване на помещението от страна на вещите лица.

Секретарят на Община Плевен носи отговорността за контрола над спазването на процедурите, установени в заповедта. Копие от документа е изпратено до Административен съд – Плевен, за да бъдат допълнително информирани участниците в административното дело.

Съгласно протоколното определение на съда от 29.03.2024 г., общинската администрация трябва да осигури на ОИК – Плевен достъпа до чувалите с бюлетините и всички съдържащи се в тях изборни книжа за СИК на територията на общината.