Плевенски съд регистрира 1337 дела за една година

Общество


Общо 1337 дела са образувани в съдилищата от Плевенския съдебен район по внесени прокурорски актове за година. Това отбелязва годишният доклад за дейността на Окръжна и Районна прокуратура в Плевен за 2023 г., представен днес от окръжния прокурор Владимир Николов. От тези дела, 89 са по актове на Окръжна прокуратура, а останалите 1248 – по актове на Районна прокуратура.

Според доклада през изминалата година са следени 5154 досъдебни производства, които са разследвани по общия ред, като от тях 3099 са били новоустановени. Проведените бързи производства са били 664, с 635 от тях новообразувани.

Прокурорите в Плевенския съдебен район през последната година са подали 158 искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като от тях са одобрени 136. Освен това са били постановени 10 мерки „домашен арест“ и 12 решения за други видове мерки, според думите на прокурор Николов.

Чрез прокурорски актове са внесени 1348 досъдебни производства в съда, включващи 770 обвинителни акта срещу 864 обвиняеми. В съдилищата са представени и 439 споразумения за 448 обвиняеми. Прокурор Николов сподели, че Плевен е начело в Апелативен район – Велико Търново по брой внесени прокурорски актове в съда.

Специално внимание прокурор Николов обърна на корупционните престъпления, като през последната година са регистрирани 101 такива случая, 42 новообразувани и 12 свързани с подкуп. През 2023 г. са били следени осем производства за „изпиране на пари“.

Наблюдаваните производства за данъчни престъпления през годината са били общо 93, като 25 от тях са свързани с ДДС.

Отчетено е и намаление на делата за незаконен трафик на хора до 33 през изминалата година, при които 18 жертви, всички пълнолетни жени, са били използвани за сексуална експлоатация, в някои случаи по нареждане на организирани престъпни групи. За 11 от тях е била приложена мярката „защитен свидетел“.

През 2024 г. не се очакват значителни промени в структурата на престъпността. Прокурор Николов подчерта рисковете, свързани с битовата престъпност, особено в малките населени места, където кражбите и грабежите, разпространението на наркотици, палежите и незаконната търговия с акцизни стоки без бандерол остават водещи.

Информацията в статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.