Плевенски храм проведе маслосвет за здраве преди Великден

Общество


Днес на Велики четвъртък в плевенския храм „Свети Николай“ свещеници отслужиха Света Василиева литургия и Велик маслосвет за здраве и прогонване на всяка болест. Верующи се събраха в най-старата плевенска църква, за да отправят своите молитви в навечерието на Великден.

„Да усилим още повече нашите молитви ‘за всеки и за всичко’, за цялото Божие творение, както ни призовава Църквата на всяка света божествена литургия, така както и Иисус Христос някога отдаде Себе Си ‘за живота на света'“, казва в своето поздравление по случай Възкресение Христово Плевенският митрополит Игнатий.

„Бог изпълни обещанието Си – Христос възкръсна от мъртвите и победи смъртта. Най-голямата победа е на доброто над злото, на светлината над тъмнината, на истината над лъжата, на любовта превъзходства омразата. В този ден Иисус Христос примири Бога с човеците, прекрати злобата на дявола, разсея тъмнината на заблудите, прогони греха и насади добродетелите, изпълни с безчислени блага вселената“, допълва в поздравлението владиката.

„Сърдечно поздравяваме всички верни чеда на родната ни Православна църква в Плевенска епархия с Христовото Възкресение и благопожелаваме единство във вярата и изобилна пасхална радост“, завършва митрополит Игнатий.

Богослуженията в трите църкви в Плевен на Велики четвъртък ще продължат довечера с четене на Последование на 12-те евангелия, които описват земните мъки на Исус Христос.

Информацията в статията се предоставя от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.