Плевенчани празнуваха Деня на Съединението (снимки) [ИП]

Общество

Тържественият ритуал по повод Деня на Съединението, който по традиция се провежда пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк, събра в Градската градина  десетки плевенчани. Официални гости на събитието бяха кметът Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, депутати, представители на местната администрация, на партии и организации.
Почетен караул беше построен от военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен.

Ритуалът започна с отслужване на панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885-1886 г., отслужена от свещеници от плевенските храмове.

Словото си по повод празника  кметът Георг Спартански започна с това, че всяка държава има своите поводи за национална гордост и за българите това е датата 6 септември, когато чрез Съединението на Княжество България и Източна Ромелия е постигнато обединението на страната ни в географски и политически, а не само в духовен и нравствен смисъл.
Кметът припомни накратко онази поредица от исторически събития, започнали след Трети март 1878 г.,  довели до съдбовната за държавата ни дата 6 септември.

„Историята има  своите уроци. Не е достатъчно само да ги знаем, а трябва да ги анализираме и прилагаме. Не да се  делим на партии, на обществени и социални прослойки, а да начертаем общи приоритети за общото бъдеще на България. Пътищата  към постигането могат да са различни, както са различни бреговете на една река, но е важна посоката на  течението. Ако ние като народ следваме посоката на едно общо течение на една наша, българска река, тогава думите на Стамболов, че съединението прави силата, а тя ражда независимостта, ще се сбъднат. И тогава в Европа и по света ще гледат на нас с респект и уважение, и с признание на българското ни достойнство. Нека помним какво ни завещаха нашите деди с акта на Съединението на България”, призова Спартански.
Урок по споделена национална цел, урок за единение, национална гордост и родолюбие, така определи Съединението на България в словото си областният управител Мирослав Петров. Нека никога не забравяме убедителния исторически урок, че Съединението прави силата, за да пребъде България, подчерта той.

Ритуалът по отбелязване Деня на Съединението завърши с поднасяне на венци пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен плевенски полк. Официални гости и граждани сведоха глави пред подвига на българските герои. Прозвуча националният химн на РБългария в изпълнение на Общинския духов оркестър.

 
 
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com