Полицията предприема мерки за осигуряване на безопасността през новата учебна година [ИП]

Образование

За опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението в районите на училищата и на детските градини във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2018/2019 г. в областта ОДМВР – Плевен ще проведе работни срещи с представители на Регионалното управление на образованието и с кметовете на общини. На срещите ще се набележат конкретни дейности, свързани с откриването на новата учебна година и за недопускане нарушения на обществения ред, съобщават от пресцентъра на Полицията в Плевен.
С директорите на детските градини и училищата на работни срещи ще се съгласуват съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в техните райони. Ще се вземат предвид възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. В срещите задължително ще вземат участие полицейски, младши полицейски инспектори и инспектори от Детска педагогическа стая. На директорите на детски градини и училища ще се предоставят актуални списъци с имената и телефоните на инспекторите,         обслужващи съответната територия.
Ще се извършат охранителни проверки на сградите на детските градини и училищата в обслужваната територия. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в тях, до началниците на РУО ще се изпращат уведомителни писма за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. Директорите ще трябва писмено да уведомят за взетите мерки, уточняват от Полицията.
Предвидени са и работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища.
В деня на откриването на учебната година – 17 септември, ще има засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения и детските градини, за да се осигури обществения ред и сигурността.
От Полицията са предвидени и системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Ще се планира извършването на контрол над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица, уточняват от ОДМВР Плевен.
В часовете на класа ще се провеждат беседи по предварително изготвени съвместни графици в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата“.
Във връзка със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност и откриването на новата учебна година до 14 септември ще се извърши оглед от служители на „Пътна полиция” съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа, в районите на всички детски и учебни заведения. Ще бъде проверена сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места, както и обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища без изключение.
При възможност преди пешеходните пътеки в районите на детските градини и училищата да се използват позволени средства за ограничаване на скоростта на движение и да се изградят/освежат пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com