„Плевен домакин на премиерното издание на Кукеров хоровод`2024 в деня на Сирни заговезни“

Последни новини


В неделя, 17 март 2024 година, в Плевен ще бъде отбелязан Сирни заговезни (Прошка) със специално събитие, при което ще бъде възроден традиционният Кукеров хоровод. Организаторите на този празник са община Плевен в сътрудничество със Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Общинския духов оркестър, кукерски групи от село Опанец и първата Кукерска детска група от детска градина „Дружба“, както и ученици от ОУ „Христо Ботев“ в село Брест.

Събитието е част от местните празнични обичаи, които се провеждат в рамките на една седмица около Сирни заговезни, водещи седем седмици преди Великден. Тази весела и цветна програма включва маскарадни игри и обреди, символизиращи пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

Започващо с кукерско шествие в 11:00 часа от ДКТ „Иван Радоев“, участниците ще преминат по централната пешеходна улица „Васил Левски“, стигайки до централния площад с музикално съпровождение на тъпан и гайди. Впоследствие, в 11:30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои главният хоровод, където гражданите и танцувални школи ще се присъединят към празника под ритъма на ансамбъла и духовия оркестър. Също така, хората ще имат възможността да се включат в кукерските игри и да си поискат и дадат прошка, практикувайки обичайното за празника прошкане.