Плевен домакин на първия Кукеров хоровод за Сирни заговезни 2024.

Плевен днес


Община Плевен зове жители и посетители на празничното събитие „Кукеров хоровод“ 2024, което ще се състои на 17 март 2024 година. Това е първото издание на фестивала, което обединява различни културни и фолклорни групи. Съорганизатори на събитието са Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Общинският духов оркестър, кукерските колективи от село Опанец и първата детска кукерска група от детска градина „Дружба“.

Традицията „Кукеров хоровод“ е свързана с местността около село Подем в района на Плевен и обикновено се празнува в рамките на седмицата преди настъпването на Сирни заговезни. Празникът символизира началото на едноседмичен период, изпълнен с обряди и традиции, които се състоят на седем седмици преди Великден. В рамките на празника се провеждат маскарадни игри, където участниците, облечени в традиционни костюми, обикалят домовете и се стремят да донесат радост, здраве и плодородие.

Програмата на празника започва в 11 часа с кукерско шествие от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, което ще премине през главната пешеходна зона до площад „Възраждане“, съпроводено от звуците на тъпани и гайди. На площада в 11:30 часа всички участници и желаещи могат да се присъединят към Хоровода с музикалното съпровождение на Северняшкия ансамбъл и Общинския духов оркестър. Там ще има възможност за наблюдение на кукерски игри и традиционното взаимно подаване на прошка.

Съобщението е издадено от Община Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven