Плевен домакин на първото издание на кинопредизвикателството с майсторски класове от професионалисти

Последни новини


Плевен се превръща в център на младежкото кино с уникалното тридневно киноприключение „Предизвикателството“, което ще се състои в зала „Катя Попова“ от 26 до 28 април 2024 година. Инициативата е отворена за млади ентусиасти на възраст между 16 и 23 години, като участието е напълно безплатно и дава възможност за потапяне в света на киното на абсолютно начинаещи таланти.

Уникалното за събитието е, че то предоставя преки контакти с професионалисти от кино индустрията. Участниците ще се обучават под ръководството на изтъкнати специалисти, като Силвия Петкова, Кристина Верославова, Тодор Чапкънов, Николай Мутафчиев и Александър Чобанов. Предоставят се майсторски класове по всички ключови аспекти на филмовото изкуство – от режисура и сценаристика, до продуцентска работа, операторско умение и актьорско майсторство.

В кулминацията на киноприключението стои реално предизвикателство за младите киномайстори. Те ще бъдат разпределени в отбори, които ще трябва да заснемат кратък филм с продължение до 10 минути и да го представят за само 24 часа. „Темата ще бъде изтеглена случайно и това добавя още по-голяма доза вълнение в работата – казва организаторът на събитието. – Именно ограничението във времето и неочакваният характер на задачата тласкат участниците към истинско творческо изпитание“.

На официална прожекция публиката ще има възможност да види крайния резултат от усилията на участниците, а победителят, избран от менторите, ще премине към национално състезание и ще грабне голямата награда в размер на 1000 лева.

Проектът е подкрепен от респектабилни партньори като Национален Фонд „Култура“, Общината в Плевен, Национален Филмов Център и NESCAFÉ, което подчертава значимостта на инициативата за културния живот в страната.

Информация за регистрация и подробности относно проекта могат да бъдат намерени на официалната интернет страница: https://www.artefactcreations.eu/bg/the-dare-film-challenge.