„Плевен домакин на 21-вото изложение „Пчеларство – Плевен 2024”.“

Плевен днес


Областният управител на Плевен, Виолета Иеремиева, проведе среща с организаторите на Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2024″: представителя на „Партнерс Експо” ООД Лъчезар Табаков и председателя на Областния пчеларски съюз Юлиян Станчев. Тяхната цел беше да обсъдят предстоящото 21-во издание на изложението и срещата беше посветена на текущите проблеми в пчеларския бранш.

Основните проблеми, които се обсъдиха, включваха липсата на подходящи места за провеждане на съпутстващи форуми, ниското потребление на пчелен мед в България, което е под 0,5 кг на година на човек, и липсата на пазар в Европа за българския мед поради конкуренцията с ниските цени на вносния мед от Китай, Бразилия, Аржентина и Виетнам. Дискутирано беше и за намаляващите площи с медоносни растения и засилената конкуренция от внос на плодове и зеленчуци, което влияе негативно на местното пчеларство.

Организаторите на изложението изказаха надежда, че на събитието ще присъства министърът на земеделието и храните, Кирил Вътев, за да могат да представят своите предложения за решения на тези проблеми. В допълнение, организаторите съобщиха, че в Плевен планират да започне редовно провеждане на фермерски пазар за местни екологично чисти продукти.

Изложението ще се състои от 8 до 11 февруари в Търговски център „Мания тауър“ в Плевен. Ще на мероприятието ще участват 112 фирми, пчелари и организации от различни страни, които ще представят своите продукти и услуги. Очакванията са изложението да привлече голям брой посетители.

Паралелно с изложението, ще се проведат и презентации с участието на лектори от различни страни, обсъждащи актуални теми в пчеларството. В рамките на изложението се провежда и Международен конкурс за детска рисунка, тематично свързан с пчеларството, както и различни конкурси за новаторство и проспериращи пчелари.

Областният управител Виолета Иеремиева успокои участниците, като ги увери в готовността на областната администрация да подкрепи инициативите, свързани с пчеларството в региона.

Източник на информацията: PlevenZaPleven