Фермери протестират, искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Плевен днес


Български фермерски съюз (БФС) изрази силно недоволство относно текущата трудна ситуация в агросектора в България и в Европа. Съюзът акцентира на проблеми, след като на 22 януари 2024 г. имало среща с министър-председателя и министъра на земеделието и храните, но без широко включване на всички заинтересовани страни от бранша. В резултат на това БФС се присъедини към стачните действия пред Министерството на земеделието и храните и към декларацията на Българската агрохранителна камара, изразяваща недоволство от липсата на широк диалог.

В продължение на това съобщение, управителният съвет на БФС изрази разочарование от неуспешните опити за създаване на конструктивен диалог с Министерството на земеделието и храните. Министерството не реагира на протестите и не инициира преговори, отсъствието на които затруднява разработването на политики и законодателни промени в агросектора.

На 6 февруари 2024 г. БФС се присъедини към протестиращите с цел да провокира спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието и призова към оставката на министъра на земеделието, г-н Кирил Вътев, който според тях не е успял да изпълни целите си и е причинил разединение между земеделците.

Представители на БФС ще участват на срещи в Брюксел, заедно с други европейски земеделски организации, за да обсъдят протестите на земеделците в ЕС и да търсят решение на тези проблеми на европейско ниво.

Източник на информацията: PlevenZaPleven