Плевен домакин на XXVII Национална олимпиада по астрономия

Общество


В Плевен от днес започва XXVII Национална олимпиада по астрономия. Това съобщи за БТА Ирена Борисова, директор на Математическа гимназия (МГ) „Гео Милев“, която е организатор на състезанието. Събитието се провежда под егидата на Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Плевен, Община Плевен и Съюз на физиците в България – клон Плевен.

На олимпиадата ще пристигнат 96 от най-добрите млади астрономи в страната и 28 ръководители. Участниците са ученици от 7 до 12 клас, които са минали успешно предходните два кръга на олимпиадата. „Предстои им двудневно състезание, в което ще демонстрират своите знания и умения. От тях ще бъде излъчен националният отбор по астрономия“, добави Борисова.

Състезанието ще се проведе в два дни – в събота от 8:00 до 13:00 часа и в неделя от 8:00 до 9:30 часа. „Надявам се, че олимпиадата ще премине гладко, успешно и участниците ще покажат възможностите си на най-високо ниво“, сподели Борисова. Трима ученици от МГ „Гео Милев“ ще участват в олимпиадата, представлявайки Плевен в две от възрастовите категории. Особено забележително е присъствието на участници от Варна – 23 ученика.

Официалното откриване на олимпиадата е насрочено за тази вечер в зала „Катя Попова“. Церемонията по награждаването на най-добрите участници ще се проведе в неделя в актовата зала на математическата гимназия.

Не на последно място, във фоайето на зала „Катя Попова“ е разположена изложбата „Моите будители“, която представя български олимпийски отбори по природни науки и техните ръководители – елитът на българските ученици, участвали в международни олимпиади в областите на математиката, физиката, химията, биологията, лингвистиката, информатиката, астрономията и астрофизиката.

Информацията за XXVII Национална олимпиада по астрономия в Плевен е предоставена от Елина Кюркчиева от Българската телеграфна агенция (БТА).