Плевен насрочи изслушване на кандидати за съдебни заседатели.

Общество


Временната комисия към Общинския съвет на Плевен е определила датата за изслушване на кандидатите, които се борят за мястото на съдебни заседатели в Окръжния и Районния съд. Събитието ще се проведе на 21 март, четвъртък, от 13:00 часа в залата за заседания на общината. Тази информация беше предоставена от Паулина Кирова, ръководител на отдел „Местно самоуправление“.

Въпреки новия подбор на съдебни заседатели за двете съдилища в Плевен, броят на кандидатите отново се оказва недостатъчен, посочи тя. Напомняме, че за новия си мандат Общинският съвет трябва да предложи 75 съдебни заседатели за Окръжния съд и 99 за Районния съд. При първоначалната процедура през август миналата година бяха избрани 49 кандидати за двете институции.

След изборите за Общински съвет процедурата беше подновена, като крайният срок за кандидатстване беше определен за 26 февруари. До момента за изслушване са допуснати 11 кандидати за Окръжен съд и 14 за Районен съд, което е под необходимия брой.

Ето защо комисията реши да даде възможност на тези кандидати за съдебни заседатели, които не са включени в списъка поради липса на необходим документ, да участват в изслушването, ако впоследствие документът бъде предоставен. Също така, срокът за подаване на заявления беше удължен до 20 март.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.