Плевен осигурява видеонаблюдение за повторно преброяване на бюлетините.

Общество


Община Плевен се заема с организацията на видеонаблюдение и видеозаписване на процедурата по повторното преброяване на бюлетините от изборите за Общински съвет. Тази информация бе съобщена от секретаря на местната администрация Соня Ганева пред представители на медиите днес.

Необходимите камери и техника вече са поръчани. Очаква се до 20 май, когато експертите предполагат, че ще се възобнови преброяването, видеонаблюдението и заснемането, разпоредени от съда, да бъдат инсталирани, потвърди Ганева.

Ситуацията възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби против резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия в Плевен на 30 октомври 2023 г. Тогава беше наредено да се преброят само недействителните бюлетини за общински съветници. То беше утвърдено от Административния съд в Плевен и последващо обжалвано във Върховния административен съд, който го върна за повторно разглеждане от нов състав в плевенския административен съд. Той отсъди за повторно преброяване на бюлетините от всички 168 секционни избирателни комисии.

Преброяването започна на 10 април в Актовата зала на Общината от трима експерти, задължени да извършат съдебно-техническа експертиза. Въпреки това, поради техни ангажименти, процесът в момента е прекъснат и предстои да продължи на 20 май.

Следващото заседание по казуса в Административния съд в Плевен е насрочено за 14 юни.

/ВД/

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.