Плевен празнува с фестивал, концерти и нощ на музеите.

Общество


Статията в български език, допълнена с информация от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева:

Кулинарен фестивал, безплатен екскурзоводски тур, концерти, Нощ на музеите и галериите са включени в програмата за празника на Плевен, който се чества на 15 май. Тази информация беше представена днес на медиите по време на седмичното оперативно заседание в Общината.

Поредицата от събития ще започне на 11 май, събота, с първия безплатен екскурзоводски тур „По пътя на плевенската история и духовност“. Стартът ще бъде отпред бившето кино „Освобождение“. Същата вечер ще се проведе Нощ на музеите и галериите, когато традиционно всички музейни и галерийни пространства ще бъдат отворени безплатно за посетители, с подготвени концерти и творчески занимания.

На 12 май, неделя, за първи път в Плевен ще има шанс да се насладим на кулинарен фестивал пред Военния клуб. Жители и гости на града ще могат да разгледат също така изложението „Българско е“, което ще продължи до 15 май. През деня танцови формации ще зарадват плевенчани, а вечерта площад „Възраждане“ ще е домакин на концерт на рок група „Криминале и приятели“.

Следващите дни ще предложат концерти с участие на талантливите деца от Плевен, както и рок събитие с група „Тангра“ на 14 май.

На самия празник, 15 май, програмата ще стартира с ритуал на площад „Възраждане“ в 11:00 часа, последван от концерт на танцова школа „Спирит“. След обед жителите и гостите на града ще се насладят на спортни изяви с участието на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. Авантюрна игра по ориентиране, творчески работилници и откриването на изложбата „Личности и събития в българския спорт“ също са включени в програмата.

Празничният ден ще завърши с грандиозен концерт на „Керана и космонавтите“ и Владимир Михайлов от 20:30 часа на площад „Възраждане“, последван от зрелищно светлинно шоу.

Информацията за това събитие е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.