Плевен отбеляза годишнината от кончината на Васил Левски с тържествени мероприятия

Общество


Съгласно информация от InfoPleven, на 19 февруари в Плевен се проведе паметен ритуал в чест на 151-ата годишнина от смъртта на българския национален герой Васил Левски. На събитието, пред паметника на Левски, се събраха граждани от различни възрасти, сред които бяха и множество ученици, да отдадат почит към делото на Апостола на Свободата. Представители на държавните и местните власти, политически партии, патриотични съюзи, както и членове на обществени и културни институции изразиха своята уважение към личността на Левски.

Мероприятието беше открито с военен ритуал, последван от панихида, отслужена от свещениците на плевенски храмове. Кметът на Плевен д-р Валентин Христов изнесе реч, в която подчерта значението на Левски за българската нация и призова присъстващите да почетат неговата памет и велико дело.

Ученици от клуб „Млади възрожденци“ при НУ „Христо Ботев“ – Плевен, рецитираха стихотворението „Завръщането на Васил Левски“, а вокална група „Ботевци пеят“ изпя песента „Апостоле“. Сборът от спектатели спазваше минута мълчание в знак на уважение към националния герой, след което бяха поднесени венци и цветя към неговия паметник.