„Културните събития на Плевен за седмицата 19-25 февруари: Вашето седмично ръководство“

Култура


Плевен ще отпразнува 80-годишнината на изтъкнатия български писател и поет Георги Константинов с юбилейна вечер, според информация от медията InfoPleven. Събитието ще се проведе на 19 февруари, в 17:30 ч., в концертната зала „Катя Попова“. Организатори на тържеството са Дружеството на писателите в Плевен и Община Плевен. Предвидено е прочитане на стихове от Георги Константинов и представяне на неговата последна поетическа книга „Живея високосно“.

В допълнение към юбилейната вечер, културният календар на Плевен включва и други събития. На 21 февруари (сряда) ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъде домакин на обществено обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции с акцент на връзката на образованието с пазара на труда. Събитието е организирано от ПГМЕТ – Плевен и Областния информационен център – Плевен, започващо в 15:00 ч.

На 22 февруари, Плевенската филхармония ще стартира своето национално турне с концерта „Да обичаш Гершуин“. Диригент на концерта ще бъде Борислав Йоцов, а в него ще участват прочути български изпълнители като Хилда Казасян, Васил Петров и други. Спектакълът ще включва любими композиции на Джордж Гершуин, които са повлияни от ярката енергия на джаза и танците от началото на миналия век.

ДКТ „Иван Радоев“ ще предложи на своите зрители разнообразна театрална програма, включително постановката „Монолози на V“ на 19 февруари, „Хамлет“ на Уилям Шекспир на 20 февруари, и драмата „Дани и дълбокото синьо море“ на 21 февруари.

ХГ „Илия Бешков“ предвижда безплатни арт занимания за деца всяка събота, под ръководството на музейния педагог Невелина Янакиева, а НЧ „Съгласие 1869“ ще представи комедията „Империя на красотата“ на 22 февруари в зала „Емил Димитров“.

Освен това, сред предстоящите събития са и общественото обсъждане за интегрирани териториални инвестиции, концерт на младия пианист Александър Иванов и театрални спектакли за всяка възраст.