Плевен отбеляза 151 години от обесването на Васил Левски.

Плевен днес


Община Плевен организира тържествен ритуал в чест на 151-ата годишнина от обесването на българския национален герой Васил Левски. Мероприятието се състоя при паметника на Апостола и привлече вниманието на редица официални лица, включително представители на местната и национална власт, както и стотици граждани, студенти и деца.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ и вокална група „Ботевци пеят“ от НУ „Христо Ботев“ – Плевен, военнослужещите от Плевенския гарнизон, а също така и Общинският духов оркестър, дирижиран от Пламен Марков, взеха активно участие в събитието. Тържествата започнаха с панихида, отслужена от свещеници от плевенската църква, последвана от реч на кмета д-р Валентин Христов.

Кметът подчерта значението на Левски за българската история и култура, отбелязвайки, че той олицетворява вечни идеали и е значително признат още приживе, а след смъртта си е станал символ на чистотата и святостта. Уважението към Апостола бе изразено чрез поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник.

Публикацията споменава и други събития, като отбелязването на Левски от „Младите възрожденци“ в село Асеновци, откриването на изложба в Община Левски, посветена на паметта на Апостола, и почитането на паметта на местните ятаци с инициативи от децата на НЧ „Зора-1990“ в село Победа.

Източник на информацията: PlevenZaPleven