Плевен отбелязва 3 март с ритуали, концерти и изложби.

Плевен днес


В Плевен се провеждат различни събития в чест на Националния празник на България, 3 март. Тези събития, организирани от Община Плевен и Регионалния военно-исторически музей в града, стартират на 28 февруари с откриване на фотографска изложба от Руско-турската война и Плевенската епопея в Панорама „Плевенска епопея 1877“.

На 29 февруари деца ще представят свои рисунки в изложба, свързана с освобождаването на България, и ще бъдат връчени награди на победителите в национален конкурс за детска рисунка. Събитията продължават на 1 март с панихида в памет на цар Освободител Александър ІІ.

На 3 март, централният площад „Възраждане“ ще стане арена на тържествена церемония, включваща издигане на националния флаг, поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, както и празничен концерт с участието на оркестър Симфониета – Враца и ансамбъл „Филип Кутев“.

Същия ден допълнителен концерт, организиран от Фолклорен състав „Луди-млади“, ще се проведе пред Панорамата. Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“ също ще участват в празненствата с шествие и концерт на централния площад. Всички обекти на Регионалния военноисторически музей ще бъдат с отворени врати за посетители безплатно през деня на празника.

Източник на информацията: PlevenZaPleven