„Плевен открива изложбата „Моите будители“ – в навечерието на Олимпийските успехи на българските ученици“

Последни новини


Плевен открива врати за изложбата „Моите будители“, представяща забележителните български олимпийци по природни науки

Плевен, 24 април 2024 г. – В град Плевен за любителите на науката и образованието днес се открива вълнуваща изложба, озаглавена „Моите будители“. Фокусът на събитието са българските олимпийци по природни науки и техните наставници. Събитието е обявено за открито в 11 часа във фоайето на зала „Катя Попова“ и ще продължи до 7 май, като се радва на подкрепата на Община Плевен.

Блестящите ученически постижения от Плевен са в центъра на вниманието на изложбата. Тези талантливи младежи са представлявали страната на важни международни форуми в различни дисциплини като математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика. Представените от Плевен четирима олимпийци са се завърнали с пет медала за България: един златен, два сребърни и два бронзови. Те са:

– Крум Александров (МГ „Гео Милев“) – златен медал от Международната олимпиада по химия и сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия;
– Михаил Банков (МГ „Гео Милев“) – сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика;
– Виктория Иванова (МГ „Гео Милев“) – бронзов медал от Международната олимпиада по биология;
– Ясмин Ердим (МГ „Гео Милев“) – бронзов медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета.

Българският екип по природни науки е имал изключителна година, събирайки общо 90 медала от международни, европейски и балкански олимпиади и състезания през 2023 г., включително 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Създател на изложбата е ФАНТАСТИКО ГРУП, а бенефициент на инициативата през изминалата година е било Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Проектът „Моите будители“ се ангажира с подкрепата на каузи и проекти в областта на образованието и културата, а също така има за цел да изведе на преден план личности с изключителни достижения за трета поредна година, като до момента са дарени 150 000 лв. Изложбата досега е представяна на седем места през годината.

Освен талантливите млади учени, посетителите на изложбата ще могат да се насладят и на работата на фотографа Костадин Кръстев – Коко, чиито фотоси оживяват проекта, внасяйки художествена стойност и уникална атмосфера.