Плевен отново стана член на Асоциацията на дунавските общини.

Плевен днес


След кратък период на прекъснато членство, Община Плевен реши да се върне към ангажиментите си в „Асоциация на дунавските общини „Дунав“. Решението бе прието с мнозинство от 33 гласа „за“ от местния парламент и бе комуницирано от председателя на Общинския съвет, доц. д-р Иван Малкодански. Плевен се оттегли от членство в март 2021 г., като основната причина беше липсата на практически ползи за общината от участието в асоциацията.

Въпреки предишното прекратяване на членството, Общинския съвет е приел, че участието на Плевен в асоциацията е отново полезно, особено с оглед на новата Визия за развитие до 2030 г., която налага съвместна работа за процъфтяването на Дунавския регион.

Кметът д-р Валентин Христов и доц. д-р Иван Малкодански са определени да представляват общината като делегат и заместник-делегат в Общото събрание на асоциацията. Следващата стъпка за формализиране на възстановеното членство е подаването на писмено заявление от кмета до Управителния съвет на асоциацията в срок от две седмици от датата на решението.

Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ е създадена през 1993 година и включва общини от крайдунавския регион с цел създаване на обща стратегия за развитие и насърчаване на сътрудничеството сред общините и други заинтересовани страни. Наличието на 34 общини-членове, включително и други от Плевенска област, подчертава значението на асоциацията за регионалното развитие.

Източник на информацията: PlevenZaPleven