Плевен се присъединява отново към Асоциацията на общините по река Дунав.

Общини Общински съвет Плевен


Плевен възстановява активността си като член на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, след като местният Общински съвет взе решение по въпроса. Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански съобщи за възобновяването на членството, като посочи, че Общината е била част от асоциацията от 2013 г. и е изпълнявала финансовите си задължения до 2020 г. През 2021 г., обаче, заради липса на практически ползи за общината, членството беше прекратено.

След утвърждаването на визията на Асоциацията за развитие до 2030 г. и поставянето на акцент върху общото развитие на Дунавския регион, беше прието, че е важно Плевен да възобнови своето участие. Решението беше подкрепено от Общинския съвет с 33 гласа „за“. В резултат на гласуването кметът д-р Валентин Христов беше назначен за делегат в Общото събрание, а доц. д-р Иван Малкодански за заместник-делегат. Предстои кметът да подаде писмено заявление до Управителния съвет на Асоциацията за официалното придобиване на членството.

Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ е основана в началото на 1993 г. и има за цел да развива крайдунавския регион и да сътрудничи с всички заинтересовани страни. Към момента в асоциацията участват 34 общини, включително няколко от област Плевен.