Плевен планира фестивали и развитие на туризма за 2024 година

Общество


Винарското изложение „Сторгозия“, Есенният джаз фест и фестивалът „Шарено петле“ са включени в програмата за развитие на туризма в община Плевен за 2024 година. Тази програма ще бъде представена за обсъждане на утрешното заседание на Общинския съвет и след това ще бъде подложена на гласуване. Програмата вече е публикувана на интернет страницата на съвета.

Ще бъде организирано второ издание на Винарското изложение „Сторгозия“, на което ще вземат участие винопроизводители от Плевенския регион и Северозападна България. Изложението ще се състои от 30 август до 1 септември. Освен големите винарни, планът включва и покани към малки семейни ферми, които произвеждат сирена, кашкавал и колбаси.

Поддържана е традицията за провеждане на Есенния джаз фест през септември, както и на Международния фестивал за куклено изкуство „Шарено петле“ през юли.

Очаква се през април местната администрация да организира кръгла маса, където да се обсъдят проблемите на туризма, с участието на експерти по въпроса.

В плана за рекламна дейност са включени дейности за издаване на рекламни материали, за да се популяризира историята, културата, храмовете, природата и забележителностите на Плевен, включително и еко пътеките в региона.

Една от иновациите е създаването на колекционерски аудиогид, чрез който туристите могат да получат богата информация за Плевен чрез сканиране на уникален код на своите смартфони.

За реализацията на програмата са предвидени разходи в размер на 124 000 лева, които предстои да бъдат финансирани от приходите от туристически данък, целеви програми и проекти, както и от дарения.

Информацията в тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.