Плевен празнува Сирни Заговезни с шарен „Кукеров хоровод“

Общество


В центъра на Плевен се разнесоха звуците на хлопки, чанове, гайди и тъпани, където представителите на местната общност отбелязаха Сирни Заговезни с първото издание на „Кукеров хоровод“. Събитието бе открито с цветно и шумно шествие започнало от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, с участието на кукерската група от село Опанец, децата кукери от детска градина „Дружба“ и от ОУ „Христо Ботев“ в село Брест, както и музиканти от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Фестивалният кортеж се проточи през града и достигна до площад „Възраждане“, където десетки жители на Плевен вече ги очакваха.

Анелия Дечева, началник на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен и водеща на събитието, предаде същността на магията на българския фолклор, като подчерта че той е запазил духа на нацията жив през бурните векове на нейната история. Според нея народните песни, танци, обичаи, предавани от поколение на поколение, продължават да живеят в спомените на българите. Танцовите и песенните изпълнения се отличават със сърцевина и душевност, присъщи на културния ни идентичност.

На площада кукерите от Опанец демонстрираха танци и сценки, като бяха топло аплодирани от насъбралата се тълпа. Към тържеството се присъединиха и танцови школи от Плевен, както и граждани съхранили любовта си към българските традиции. Те танцуваха под придружението на Северняшкия ансамбъл и Общинския духов оркестър.

Традицията на „Кукеров хоровод“ е своеобразна за района на село Подем, Плевенска област и протича в седмицата на Сирни Заговезни. В този период се отбелязват разнообразни обреди и обичаи. Също така, Сирни Заговезни е свързан с маскарадните игри – всяка маскировка включва определен персонаж, костюм и реквизит. Участниците символично действат с магически обреди за да пожелаят здраве, плодородие и благополучие.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.