Румен Петков: Участието на България в пандемично споразумение на СЗО ще отнеме здравния ѝ суверенитет

Общество


Според лидера на партия АБВ Румен Петков, участието на България в пандемично споразумение, което е подготвено от Световната здравна организация (СЗО), би могло да постави под въпрос здравния й суверенитет. Представителят на политическата сила изрази това становище по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Румен Петков уточни, че предлаганият документ скоро ще бъде разискван на предстоящ конгрес на СЗО в края на май. По думите му, споразумението включва прехвърляне на националния здравен суверенитет към международна организация, която ще включва представители не само от страните членки, но и от различни корпорации, лаборатории и компании. Така ще се създаде юридическо тяло, което ще притежава пълномощията за изпълнение на задължителни мерки за здравеопазване, които ще бъдат налагани върху страните подписали споразумението, ограничавайки тяхната автономия по здравни въпроси.

Петков добави, че от партията „Левицата!“ са планирали срещи и дискусии с институции като Комисията по здравеопазване в Народното събрание, Министерство на здравеопазването, Лекарския съюз и Националното сдружение на общините в Република България. Лидерът на АБВ е категоричен, че споразумението води до изземване на националния здравен суверенитет, като се предвиждат разпоредителни актове, включващи от бюджетни решения до задължително осигуряване на медикаменти, които може да не са доволно добре изпитани и одобрени.

По време на същата пресконференция председателят на Общинския съвет в Гулянци Огнян Янчев обсъди въпроси, свързани с проблемите в реализацията на проекти, финансирани чрез Държавния бюджет. Сподели, че общината все още не е подписала споразумение за предоставянето на средства, необходими за старта на заложените начинания. Съществува опасения, че финансирането може да бъде реализирано твърде късно в годината, което би могло да попречи на изпълнението на проектите заради неблагоприятни атмосферни условия.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.