Плевен стартира кампанията „С бистър ум зад волана“ – фотогалерия.

Плевен днес


На 13 март в Плевен стартира инициативата „С бистър ум зад волана“, създадена от местния районен съд и пътната полиция. Целта е да се повиши осведомеността на учениците в 11-ти и 12-ти клас, които вече шофират или се готвят да станат шофьори, относно опасностите от кормуването след употреба на алкохол и наркотици.

Първоначално бяха включени ученици от две училища в Плевен. Съдия Вера Найденова и инспектор Светлозар Кръстев разказаха на младите хора за рисковете и последствията от шофирането под въздействието на психоактивни вещества. Прожектиран бе и образователен филм, базиран на истински случай, който успя да въздейства на аудиторията.

Голям интерес предизвикаха симулационните очила, които дадоха възможност на учениците да изпитат как се променя поведението при въздействието на алкохол или наркотици – те станаха свидетели на собствената си загуба на концентрация, несигурно движение и неправилна преценка на действителността.

Участниците обсъдиха колко опасно е да се шофира в такова състояние и научиха, че алкохолът и наркотиците представляват сериозен проблем сред младежите, като превенцията е ключова за предотвратяване на негативните им последици.

Инициативата ще продължи през целия март и ще обхване още училища в Плевен и околностите, като заради големия интерес ще бъде продължена и през април 2024 година.

Източник на информацията: PlevenZaPleven