Плевен с партньорски проект за интегриран градски транспорт.

Общество


Общинският съвет на Плевен изрази подкрепата си към предложената от местната администрация партньорска проектна идея „Интегриран градски транспорт на Плевен“, която ще бъде кандидатствана по програма „Развитие на регионите“ за периода 2021 – 2027 година. Това беше съобщено от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански на пресконференция, проведена в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Доц. Малкодански посочи, че през последните години значителна промяна е настъпила в областта на градския транспорт в Плевен и целта на новия проект е да продължи този положителен тренд. В рамките на проекта се предвижда закупуването на седем нови електробуса и създаването на необходимата инфраструктура за тях, включително зарядни станции, реконструкция на контактната мрежа, обновление и изграждане на светофарни уредби, разширяване на системата за видеонаблюдение, както и други подобрения. Той добави, че проектът ще има за цел да разшири обхвата на градския транспорт, включително към близките населени места до Плевен.

Съобразно одобреното решение, Община Плевен и фирма „Тролейбусен транспорт“ трябва да установят споразумение за сътрудничество на общинско ниво.

Отново напомняме, че градският транспорт в Плевен се характеризира със своята екологосъобразност. Използвайки средства от европейски програми, вече беше осъществено подновяването на автопарка с модерни тролейбуси и електробуси, реализирано е строителството на второ депо и са създадени допълнителни градски линии. Една от най-новите инициативи беше стартирането на първата извънградска линия, където превозът се извършва с електробус, свързващ Плевен с близкото село Гривица.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.