Български и молдовски министри посетиха успешна овцеферма в Петърница.

Общество


Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиерът и министър на селското стопанство и хранителната промишленост на Република Молдова Владимир Болеа посетиха овцеферма в село Петърница, Община Долни Дъбник, област Плевен. В посещението се включиха и областният управител на Плевен Виолета Йеремиева и кметът на Плевен Валентин Христов.

Собственичката на фермата, Галина Мирчева, сподели, че отглежда 850 глави овце от породата асаф и произвежда агнешко месо, както и около 600 литра мляко дневно. Тя показа на гостите съоръженията за отглеждане на животните. Мирчева информира, че фермата е основана от семейството ѝ през 2012 година и въпреки че преди са имали повече овце, през последната година техният брой е намален. Тя допълни, че през настоящата година фермата работи на загуба поради липсата на защитен механизъм в България за контрол на изкупните цени на млякото и липсата на достатъчна държавна подкрепа.

Министър Кирил Вътев обяви, че държавата не може да осигури подпомагане на всеки земеделски производител и препоръча създаването на кооперации между различните производители с цел намаляване на разходите и затваряне на производствения цикъл. Той подчерта, че само чрез обединение малките производители могат да конкурират големите корпорации на вътрешния и международния пазар.

Министърът заяви, че е съществуващ менталитет сред българите да избегнат кооперирането, въпреки че в момента има заченати опити за създаване на кооперации. Той сподели, че са подготвени законопроекти за кооперативите като изменение в Закона за кооперациите, за правилата за доставка по хранителната верига, които ще защитят земеделски производители като Мирчева, за аграрната камара и браншовите организации, както и за собствеността и ползването на земеделски земи, като последният е приет на второ четене. Новият законопроект предвижда предимство в търгове за млади и нови фермери, както и за общински жители до 30 хектара, и се бори със злоупотребата с предоставянето на пасища на неподходящи лица заради субсидиите.

Владимир Болеа високо оцени работата на земеделския производител Галина Мирчева и отбеляза, че в южната част на Молдова се отглеждат значителни количества овце и кози. Той обеща, че при следващото си посещение ще доведе молдовски производители в същата ферма.

Информацията за статията е предоставена от Цветомир Цветков от БТА.