България – стратегически хъб на стабилността на НАТО

Общество


България трябва да бъде хъб на стабилност на НАТО в Черно море, хъб на сигурност на Балканите, а не „врата“ за руска инвазия към тях или трасе за достигане до Сърбия. Това заяви подполк. инж. Любомир Маринов, регионален координатор на Съюза на офицерите от резерва (СОРЗ) „Атлантик“, по време на откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Според него стратегическата среда на сигурност е променена основно след руската инвазия в Украйна. „Международният правов ред е нарушен, както и международните изискване на ООН и структурите на европейските държави. Това изисква преосмисляне на националната отбрана и участието в колективната сигурност на НАТО, както и оценка на бойните ни възможности“, допълни Маринов. Очаква се разработването на нова военна стратегия, която ще включва тези промени и ще отговоря на изискванията за участие в Алианса и сигурността в Европа и света.

Подполк. Маринов коментира и 20-годишнината от влизането на България в НАТО: „Чрез този избор се върнахме в Европа и това ни помага да си останем част от едно постоянно европейско семейство. Като член на НАТО се чувстваме защитени от съюз, който се стреми към мир“.

На събитието присъства и председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, който подчерта ролята на НАТО за свободата и сигурността на държавите-членки. Той наблегна на важността на единството и солидарността в условията на сигурностна криза.

Във виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години НАТО в България“ са представени важни моменти от историята на Алианса и участието на България, като част от архивния фонд на БТА.

Информацията в статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.