Поетеса издаде стихосбирката „Обръщалце, обръщалце…“ с 60 стиха.

Общество


Плевенската поетеса Христина Комаревска публикува своята нова стихосбирка, под заглавие „Обръщалце, обръщалце…“. Творбата включва 60 стихотворения и четири къси разказа.

„Това е един нетипичен избор за име на поетическа сбирка, рядко може да се срещне в литературата, но това име просто изникна пред мен неочаквано – сякаш падна от небето и изискваше всичкото ми внимание, да обръща смисъл и да разбера какво иска да „казва“, – сподели с БТА авторката на книгата.

„Мога да кажа честно, че думите влак и път са често срещани в моите стихотворения. И вероятно затова това име се е устремило в моята памет – използвайки даже една среднородова думичка. Пътят е ключов – дали е предначертан или го избираме сами. Пътят е движение, а обръщалцето ни връща там, където вече сме били, но сме се променили,“ допълни Комаревска.

В своята стихосбирка Комаревска разглежда разнообразие от поетични размишления, вдъхновени от различни обществени теми и лични чувства.

„Христина Комаревска е една неспокойна творческа личност, която непрекъснато се опитва да намери себе си в днешния хаотичен свят, преодолявайки редиците от съмнения и неверие. Но в същото време никога не губи своя дух и вяра в светлото и доброто, които сякаш отстъпват пред непредсказуемото и необятното бъдеще,“ написва в рецензията си литературният критик Продрум Димов. Той освен това подчертава, че заедно със стиховете, в книгата са включени и кратки прозаични пасажи, които „разширяват и обогатяват човешкото изображение на авторката, приоткриващи както нейната човешкост, така и цялостната ѝ творческа и философска индивидуалност“.

Премиерата на „Обръщалце, обръщалце…“ пред плевенска аудитория е предвидена за края на културния сезон.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.