Православната църква отбелязва празника на тримата велики светители.

Плевен днес


На днешния ден Православната църква отбелязва празника на Свети Три светители, които се считат за покровители на богословието. Тези три символични фигури са Свети Василий Велики и Свети Григорий Богослов, известни като членове на кападокийските отци, и Свети Йоан Златоуст, който бил епископ на Константинопол. Всяка от тези исторически личности има свой специален ден в църковния календар заради техния индивидуален принос към христианството.

Повода за установяването на общия празник на Свети Три светители беше горещ спор, възникнал през 11-и век, относно това кой от светците е най-значим и кой е допринесъл най-много за христианската вяра. Хората се разделиха на три групи, подкрепящи всеки от светците – „василиани“, „григориани“ и „йоанити“. Според легендата, Светите Три светители се появили пред Йоан, епископа на град Евхаита, през 1095 година и му обяснили, че пред Божиите очи всички те са равни по значимост и принос.

Също така преразказът споменава дати на други празници и събития: 11 януари – Свети Теодосий, 16 януари – Ден на растителната защита, 16 януари – световен ден на снега, и 13 януари – Ден на българското кино.

Източник на информацията: PlevenZaPleven