Празник на фолклора и народни носии в Долни Вит – фотофакт.

Плевен днес


На 3 март, Народно читалище „Христо Ботев“ в село Долни Вит и местното кметство отбелязаха националния празник с вечер на народното творчество и носия, която събра жители на всички възрасти. Това беше второто издание на тържеството, което се превръща в любима традиция. Участниците, носещи автентични народни носии, се насладиха на разнообразна фолклорна програма с участието на ансамбли и изпълнители от региона, като Танцова група „Дунаря“ от село Долни Вит, Танцова група „Хоп, троп“ от село Изгрев, Вокална група „Дунав“ от Подем в село Сомовит и певците Емил Младенов и Бисерка Венкова от град Гулянци.

Празникът започна с възстановка на обичая Лазаруване, последван от репертоара с народни танци. Михайлова, местен краевед, разказа за старите обичаи и традиции. Кулминацията на вечерта беше ревю на носии, съхранявани и предавани като семейни реликви любезно предоставени за празника. Имаше и награди за най-впечатляващите облекла, а организаторите отличиха и най-малкия и най-възрастния участник. Празникът продължи с много песни и забавления.

Галя Иванова, секретар на читалището в Долни Вит, сподели радостта от събирането на българския дух, традиции и красотата на фолклора за предаване на бъдещите поколения, изразявайки надежда, че празникът ще се превърне в традиция, особено виждайки активното участие на младите жители на селото.

Информация и снимки са предоставени от пресцентъра на община Гулянци.

Източник на информацията: PlevenZaPleven