Село Долни Вит празнува традиции с вечер на народното творчество.

Плевен днес


На 3-ти март, Народно читалище „Христо Ботев“ и Кметството в село Долни Вит отбелязаха Националния празник на България с разнообразна програма на Вечерта на народното творчество и националната носия. Празненството, което се провежда за втори път, привлече много местни жители от всички възрасти в читалищния салон и показа потенциала си да стане традиция.

Участниците, облечени в автентични народни носии, участваха в богатата фолклорна програма, представена от колективи като ТС „Дунаря“ от с. Долни Вит, ТС „Хоп, троп“ от с. Изгрев и ВГ „Дунав“ при ПК от с. Сомовит, а също така и изпълнения на певците Емил Младенов и Бисерка Венкова от гр. Гулянци.

Събитието стартира с представянето на обичая Лазаруване и презентация за пролетните празници, последвани от изпълнения на традиционни танци и песни. Разказ за древния обичай на понуда и свързаните с него ритуали беше представен от местния краевед Десислава Михайлова. В програмата се включи и ревю на автентични народни носии, предавани като ценно наследство от поколение на поколение.

Журито оцени и връчи награди на участниците, които се отличиха със своите носии. Организаторите отдадоха специално внимание на най-малкия и най-възрастния участник, като им връчиха награди. Веселието продължи с хубава музика и позитивно настроение.

Секретарят на читалището Галя Иванова изрази увереност, че благодарение на активното участие на младите хора, традицията на този празник ще продължи и в бъдеще. Тя подчерта значението на събитието за съхраняване на българските традиции и наследството и го описа като възможност за предаване на народното творчество на следващите поколения.

Информацията и снимките за събитието са предоставени от пресцентъра на Община Гулянци.

Източник на информацията: PlevenZaPleven