„Предупреждение за мартениците с изкуствени материи и апликации!“

Плевен днес


Организацията „Ние, потребителите“ предупреди, че мартеници, изработени от изкуствени материали като полиестер и акрил, могат да провокират алергични реакции, особено при хора с чувствителна кожа и при деца. Могат да се появят зачервявания и обриви, ако са използвани вредни боядисващи вещества. Освен това, метални елементи с високи нива на олово, кадмий и никел или пластмасови апликации с химикали като Бисфенол А, могат да навредят на репродуктивната система и да увеличат риска от рак.

Експерти препоръчват да се търси информация за съставките на мартениците и за производителя или вносителя, преди покупка. Важно е да се избягват мартеници с малки детайли, които могат да са опасни за децата под три години, заради риск от задавяне. Трябва да се избегнат и такива, които имат остри части, които могат да причинят наранявания.

Габриела Руменова от „Ние, потребителите“ съветва потребителите да бъдат бдителни, тъй като информацията за материалите на мартениците понякога може да е неправдоподобна или подвеждаща, особено ако липсва информация за производителя. Предлагат се и сетове за самостоятелно създаване на мартеници, които могат да включват елементи без посочен точен състав.

Консуматорите трябва да са особено внимателни при избора на мартеници, за да не причинят нежелани здравословни проблеми с дара, който е предназначен да донесе здраве и благополучие.

Източник на информацията: PlevenZaPleven