Премиерът Бойко Борисов предложи помощ на Плевен след бедствието [ПД]

Акценти

Премиерът Бойко Борисов и Николай Копринков, съветник на президента Румен Редев са предложили помощ на кмета на Община Плевен Георг Спартански след бурята снощи, информира на извънредна пресконференция кметът. За да се запознае на място със ситуацията, към Плевен пътува вътрешният министър Валентин Радев.
Много доброволци са се присъединили към екипите от държавни и общински институции и фирми, които отстраняват последствията от вчерашния апокалипсис. Желаещите да помогнат могат да се обърнат към отдел „Екология“ в Общината, посоки Спартански и благодари на всички, които са заявили желание да помогнат или по собствена инициатива почистват клони от дървета и листна маса, която задръства отводнителните шахти. Събраните купчини ще бъдат извозени до сметището в Буковлък от общинските почистващи фирми, увери кметът.

Екипите на Пожарната, „Паркстрой“ и Гражданска защита и работят без почивка след природния катаклизъм в 17 часа вчера. Служители на фирма „Инжстрой“ почистват паднали дървета, канали, шахти. Над 200 са подадените сигнали от граждани за проблеми само тази нощ. Пострадали хора няма, с изключение на охранител в Панорама „Плевенска епопея 1877“, който е с нарязана ръка от стъкло. Лекарите са уверели, че човекът ще се възстанови напълно. Спартански посочи, че е щастлив, че няма загинали хора вчера, което по мнение на специалисти се дължи най-вече на интензивната санитарна сеч, предприета от Общината през последните 2 години.
Обявеното частично бедствено положение за град Плевен и селата Опанец, Гривица и Ясен вероятно ще продължи още ден-два, докато бъдат овладени напълно последиците от бурята. Къщите с разрушени частично или напълно покриви в село Гривица са над 50. Всички поражения ще бъдат описани подробно, ще бъде направена оценка, за да се търси в последствие възможност за финансово подпомагане от държавата. По преценка на Общинския съвет в Плевен също може да бъдат отпуснати средства от резервния фонд на Общината.
Няма населени места без електричество и вода. Екипи на ЧЕЗ още късно снощи са възстановили нарушено елзахранване. Работи се за възстановяване на контактната мрежа на тролейбусите, която беше скъсана на 4 места. Осем леки автомобила са пострадали от паднали дървета. Преодолени са наводнения около фирмите „Мизия“ и „Яна“. Проходими са всички пътища в Областта, след като са отстранени паднали дървета. Няма наводнени посеви и къщи. Язовирите и реките са в коритата си и могат да поемат висока водна вълна. Кметът информира, че паднали дървета има и в гробищните паркове, които ще бъдат отстранени поетапно. Вероятно има и счупени надгробни плочи.
„Ще се справим с всичко. Не е време за хленчене и капризи, а за работа. Моля гражданите за разбиране, защото всички дейности се приоритизират“, обобщи Спартански.
Гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон 064/881-323, на дежурния при Общинския съвет по сигурност 064/834-200 и на националния телефон 112.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com