Приемът на заявления за финансовата 2024 година започва скоро.

Плевен днес


Между 8 и 22 февруари България открива прием на заявления за секторни интервенции, част от Стратегическия план за 2024 година. Срокът може да бъде удължен, ако е необходимо. Това съобщава заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев по време на откриването на 21-вото издание на Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2024“. Спомената е и държавната помощ от типа de minimis за пчеларите – до 7 лв. за първите 150 пчелни семейства и до 5 лв. за всяко следващо.

Заместник-министър Стратев подчертава, че пчеларството в България се развива динамично, като произведените между 10 и 12 хиляди тона мед ежегодно са главно за износ. Пчеларите са подпомогнати и срещу икономическите последици от конфликта в Украйна с извънредна финансова помощ. През 2023 года секторът е получил над 16 милиона лева по подмярка за извънредна помощ, с общ размер на средствата 22,5 милиона лева за годината.

Международното изложение в Плевен е организирано с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и привлича участници от цялата пчеларска индустрия, включително над 110 фирми от над 15 държави. Стратев подчертава, че Министерството е надежден партньор на пчеларите и акцентира на важността на Плевен като център на бранша. На заключение, той поздравява участниците с празника на Св. Харалампий – покровител на меда и пчеларите.

Източник на информацията: PlevenZaPleven