„Приключенски лагер оживи пролетта за деца от Плевен с изкачване на скали и проучване на пещери“

Последни новини


Плевенски деца преминаха през адреналиново изпитание сред скали и пещери

Приключение сред природата изживяха деца от Плевен в двудневен образователен лагер, организиран съвместно от Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ и Сдружение „Приятели в приключенията“, с подкрепата на Община Плевен. В защитената местност Карлуковски карст, младите участници се сблъскаха с редица предизвикателства, опознавайки тайните на местната пещерна флора и фауна.

Плевенските авантюристи започнаха своето пътешествие в района на емблематичната пещера „Проходна“. Там те участваха в игри на ориентиране, разделени в две тематични групи – „Пещерни хора“ и „Звездни алпинисти“. Изпитващи вълнение от предстоящите приключения, те се състезаваха да намерят зададените точки, оборудвани със специално подготвените за района екипировки.

Първият ден продължи с посещение до уникалния скален манастир „Св. Марина“, датиращ от XIII век и вграждане в скална ниша. Това място предостави възможност децата да се докоснат до историята и мистиката на региона, като им даде знание за духовното наследство на България.

Впоследствие, групите посетиха и пещерата „Зиданка“, разположена в прегръдките на река Искър. Те изкачиха стръмния път към нея, преодолявайки предизвикателства, които ги направиха по-силни и смели. Емоциите от скално катерене се допълниха и с вълнуваща езда на кон, за да завърши дневния етап на лагера изпълнен с възторг и приключение.

Следващият ден увековечи спомени с посещение в пещерата „Свирчовица“. Тя е позната със своето местоположение на изобилната растителност на дървото „свирчовина“ (бъз), което очарова посетителите вече от входа. Пещерата привлича със своите разнообразни форми и естествената влага, която удължава ехото на приключенията в нейните двуетажни коридори.

Този образователен лагер ни дава ясен знак, че природата и адреналинът могат да бъдат прекрасен инструмент за развиване на социални и личностни умения на младите хора. Община Плевен и организаторите отлично са съчетали ученето с забавлението, като по този начин вдъхновяват следващите поколения да обичат и опазват природните красоти на България.